Strom roka 2013

Strom roka 2013

Víťazom ankety Strom roka 2013 sa stal 350 ročný dub letný, dominanta Zechenterovej záhrady, ktorý bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. Na druhom mieste sa umiestnila lipa veľkolistá z Toporca a tretie miesto patrí buku lesnému, ktorý rastie v Ochodnici – Petránky.

Víťazný dub letný z Kremnice dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od Medzinárodnej arboristickej spoločnosti ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 333 eur. Zechenterov dub do ankety Strom roka 2013 prihlásilo občianske združenie Naša Kremnica. Podľa predsedu združenia Mariána Vojtka budú získané finančné prostriedky použité na ošetrenie stromu a na zveľadenie jeho okolia. “Ako najlepšie využiť získané finančné prostriedky budeme konzultovať s oddelením mestskej zelene, ktoré sa o strom stará. Do úvahy pripadá napríklad vybudovanie ohrádky okolo stromu, ktoré by strom ochránilo od poškodenia,” hovorí Vojtko.

Do ankety bolo prihlásených 65 stromov z celého Slovenska a o poradí finalistov rozhodlo 13 328 hlasov, z ktorých 1955 hlasov získal práve Zechenterov dub. Cieľom ankety, ktorej jedenásty ročník vyhlásila v apríli Nadácia Ekopolis, je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Hlavným partnerom ankety je Slovenská sporiteľňa. Anketu ďalej podporili Medzinárodná arboristická spoločnosť ISA Slovensko, Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo A.B.I.E.S.. Patrónom ankety je už po druhý rok spevák Peter Lipa.

(Silver Jurtinus,www.kremnica.sk)

Zechenterov dubZechenterova záhradaZechenterova záhrada     Zechenterova záhrada

foto Soler.sk

RezerváciaCenník
Kontakt
Tel: +421 (0) 903 353 004
  +421 (0) 911 353 004
   
Napíšte nám